top of page

Cyber sigurnosni savjeti za starije osobe

 • Kreirati snažnu lozinku koristeći velika i mala slova, brojeve te specijalne simbole za sve online račune.

 • Osigurajte da vaš računar ima instaliran i ažuriran anti-virus, anti-spyware te druge cyber sigurnosne alate.

 

 • Budite oprezni kod postavljanja bilo kakvog sadržaja na društvenim mrežama. Također je veoma važno da se upoznate na koji način uraditi postavke privatnosti kako bi se zaštitili.

 

 • Nemojte automatski instalirati aplikacije ili programe samo zbog toga stopped su besplatne. Ovakvi tipovi programa najčeće sadržavaju spyware koiji vam mogu usporiti ili nanijeti štetu računaru.

 

 • Dodaci u email-u mogu sadržavati viruse koji se mogaktivirati čim pokušate otvoriti dodatak mailu. Budite oprezni sa dodacima čak  i kada dolaze od osoba koje lično poznajte. Hakeri često koriste e mail kako bi ukrali osobne informacije i indentitet žrtava. Može se desiti da od vas traže da kliknete na link koji može biti maliciozan.

 

 • Iako je internetsko bankarstvo veoma jednostavno i prilagođeno starijim osobama, lične informacije unosite samo na web stranice s omogućenom sigurnošću. Na primjer, web mjesta koja počinju s https:// znači da su podaci koje unosite šifrirani u prijenosu. Pazite na ovo i nemojte unositi nikakve bankovne podatke ili podatke o kreditnim karticama na web stranice koje počinju samo s http://

 

 • Emocionalno zlostavljanje jednako je često u digitalnom prostoru kao i u stvarnom životu. Najbolje je ignorisati nasilnika i ne pružati bilo kakav odgovor ili reakciju.

 

 • Nikad ne vjerujte linku koji vam je poslao netko koga ne poznajete. Klikom na link možda ćete biti preusmjereni na web stranicu koje može izgledati poput web stranice vaše banke ili izdavatelja kreditne kartice. Jedna stvar koju kriminalac ne može lažirati je stvarna adresa web stranice kompanije ili banke. Umjesto da kliknete na link u email-u, potražite web stranicu pomoćuGoogle ili nekog drugor pretraživača kako biste pronašli pravu web stranicu. Postavite pitajte banci ili kompaniji koja vam pruža usluge o autentičnosti poruke koju ste dobili ili nazovite koristeći broj naveden u vašem ugovoru ili dokumentima za korištenje platne karice. Označite stvarnu web stranicu kao omiljenu u svom pregledniku, tako da vas svaki klik sigurno odovede na željenu web stranicu banke.

 

 • Nikada nemojte vjerovati email-u koja traži vaše lične podatke ili podatke o računu (tzv. phishing prevara). Obično se čine vrlo uvjerljivim. Takvi email-ovi najčešće imaju pravopisne pogreške. Sofisticirane prevare izgledaju besprijekorno i dobro pripremljene sa dosta tačnih podataka i onih koji vam se pogu činiti poznatim. Nijedna banka ili renomirana kompanija neće vam poslati e-mail tražeći da ispravite svoje podatke, potvrdite identitet, ponovo unesete lozinku i slično.

 

 • Sofisticiranije prevare često sadrže tekst koji vas upozorava na prijevaru. To čine jer mnogi ljudi vjeruju da email koji ih upozorava da budu oprezni mora biti legitiman. To nije uvijek tačno. Ovo se također odnosi na web stranice koje tvrde da imaju zaštitu za vašu privatnost i sigurnost. Svako može izreći ove tvrdnje, ali samo određene web stranice vas mogu zaštiti.

 

 • Nikada ne odgovarajte – ili čak otvarajte e-mail sa ponudama koje zvuče tako dobro da bi bile istinite sem u situacijama kada se radi o kompanijama koje dobro  poznajete i koje tradicionalno nude slične ponude. Kriminalci žele da reagujete bez puno razmišljanja tako da veoma često šalju email-ove slijedećeg sadržaja:

- …“Ukoliko nam se ne javite do sutra Vaš račun će bit zatvoren” (možete primjetiti da datum za “sutra” nikada nije naveden).

- …”ova pounuda je vremenski ograničena, naručite odmah kako bi osigurali”…

 

 • Nikada nemojte povjerovati da neko koga ne poznajte je spreman da vam tek tako da novac.

 

 • Ne vjerujte osobi iz druge zemlje kojem samo treba vaša  “pomoć za transfer novca” i da im samo treba broj vašeg računa u banci kako bi to odradili. Slični prevaranti su u stanju obećati velike sume novca u zamjenu za vašu pomoć.  Rezultati ovakvih prevara su obično krađa novca osobe koja im je dala informacije o svom bankovnom računu.

 

 • Ako nikada niste ušli učestvovali na nekoj nagradnoj igri onda ne možete ni očekivati dobitak. Prevare u kojima kriminalci tvrde da ste dobili nagradu te od vas traže da navedete broj i podatke vašeg bankovnog računa kako bi vam prebacili novac veoma su česte. Nemojte to činiti jer će rezultati pražnjenjem vašeg bankovnog računa.

 • Ne vjerujte nekoj bogatoj i slavnoj osobi koja želi da vam pomogne… I da joj je kako bi to učinila potrebna vaša adresa, broj telefona i broj računa u banci. Nemojte to činiti jer će rezultati krađom novca sa vašeg bankovnog računa.

 • Jeste li osoba starije životne dobi koja je aktivna na društvenim mrežama? Dali ste stekli prijateljstva i kontakte sa osobama iz drugih zamalja koje nikada niste lično sreli a koji su vam postali emocionalna podrška? Dali ste se ikada zapitali šta su razlozi zbog kojih su stupili u kontakt sa vama i zbog čega vas emocionalno podržavaju? U velikom broju slučajeva ovi "prijatelji" su prikrivene varalice koji su u stanju isplesti emocionalnu mrežu oko vas kako bi vas ucjenjivali zbog sticanje finansijske koristi. Nemojte nasjedati na ovakve obmane. Uvijek se vodite i primjenjujte zdravi razum i iskustvo koji kojes  ste stekli tokom godina svog života.

 

 • Nemojte postati žrtva prevara telefonskih poziva za bonuse životnih osiguranja, boljih uslova sa većim povratom nego što je to standard u osiguravajućim društvima. Ovakve prevare ciljaju na vaše panzije obećavajući ogroman povrat. Uvijek se raspitajte i posavjetujte sa osobama bliskim vama koje imaju iskustva sa osiguranjem.

bottom of page