top of page

Sigurnost na društvenim mrežama

 • Budite oprezni kada trebate kliknuti na linkove koje primate u porukama svojih prijatelja na društvenim mrežama. Ponašajte se prema linkovima u porukama kao prema linkovima u email-u.


 

 • Uvijek budite svjesni onoga što objavljujete o sebi.  Najčešći način na koji hacker dolaze do informacija o korisničkom pristupu koristeći opciju sa linkom “Zaboravili ste vašu lozinku?” na stranici za pristup. Kako bi dobili pristup između ostalog pokušavaju nagađati sigurnosna pitanja kao što su vaš rođendan, rodni grad, srednja škola, prezime, profil na društvenoj mreži. Ako stranica dozvoljava pokušajte izmisliti svoja sigurnosna pitanja za lozinku i neka ih ne bude moguće naći jednostavnom pretragom.


 

 • Ne vjerujte uvijek da je poruka zaista od pošiljaoca koji je naveden. Hakeri mogu preuzeti račune vaših prijatelja i slati poruke i slati poruke u njihovo ime. Ako sumnjate da je poruka lažna, upotrijebite drugu metodu da biste kontaktirali svog prijatelja te potvrdili autentičnost. To svakako uključuje pozive za pridruživanje na novim društvenim mrežama.


 

 • Da bi izbjegli preuzimanje kontakata vaših prijatelja od strane društvene mreže ne dozvoljavajte pristup vašim email i telefonskim kontaktima. Kada se pridružujete nekoj društvenoj mreži može vam biti ponuđeno da unesete svoj email I lozinku kako bi provjerili dali se vaši kontakti već nalaze na toj društvenoj mreži. Društvena mreža može koristiti ovu informaciju da pošalje e-mail poruku svim vašim kontaktima da ste pristupili istoj. Društvene mreže bi trebale biti transparentne u koje svrhe koriste ove informacije što najčešće nije slučaj.


 

 • Ukucajte adresu vaše društvene mreže direktno u preglednik ili koristite vaš personalni bookmark. Ukoliko kliknete na link preko email-a ili drugog web sajta možete biti u situaciji da unesete korisničko ime i lozinku na lažni sajt koji se koristi za krađu vaših pristupnih podataka.


 

 • Budite selektivni u tome koga prihvatate za prijatelje na društvenim mrežama. Lica koja vrše krađe indentiteta često kreiraju lažni kako bi ostvarili kontakt sa vama i došli do vaših personalnih informacija.


 

 • Pažljivo birajte društvene mreže. Procijenite sajt koji planirate koristiti i budite sigurni da u potpunosti razumijete propisana pravila privatnosti na istom.  Saznajte dali sajt vrši nadgledanje sadržaja koji korisnici postavljaju. Pružat ćete lične informacije na sajtu tako da je neophodno provjerite sve činjenice vezane za privatnost ako trebate davati informacije kao što je broj kreditne kartice i sl..


 

 • Budite svjesni da sve što postavite na društvenim mrežama je zauvjek dostupno u digital nom prostoru. Čak i kada izbrišete vaš korisnički račun bilo ko na internetu veoma jednostavno może doći do fotografija ili teksta te iste sačuvati na svoj uređaj.
   

 • Budite oprezni prilikom instaliranja dodataka na vaš web sajt. Veliki broj društvenih mreža dozvoljava skidanje third-party koji vam omogućava više opcija sa vašom stranicom. Hakeri nekada koriste ove aplikacije za krađu personalnih podataka. Kako bi skinuli i koristili third-party aplikacije sigurno, potrebno je poduzeti određene mjere opreza kao i sa ostalim programskim fajlovima koje skidamo sa web-a.


 

 • Razmislite dva puta prije nego li na poslu budete koristili društvene mreže.


 

 • Razgovarajte sa svojom djecom o društvenim mrežama i onom sto je ispravno a šta nije.

bottom of page