top of page

Svjedoci smo sve češćih pojava krađe indentiteta, ucijena i ugrožavanja privatnosti

Niste sami!
Cyber112 Cyber sigurnost za djecu.png
U slučaju da predpostavljate ili imate činjenice da ste izloženi bilo kojoj cyber prijetnji opisanoj u nastavku koristire link ispod navedene cyber prijetnje kako bi kontaktirali Cybercrime911 SOC i dobili savjete za postupanje te asistenciju za prijavu krivičnog djela ili odabira usluge.

Djeca u sve ranijoj dobi dolaze u dodir sa tehnologijom, društvenim mrežama te bivaju izloženi raznim rizicima koji mogu imati nesagledive posljedice po njihovo psihičko i zdravstveno stanje te u ekstremnim situacijama ugroziti živote. Saznajte više o tome na koji se način zaštititi u ovakvim situacijama.

Starije osobe su često žrtve cyber kriminala imajući u vidu da koriste tehnologiju najčešće za komunikaciju i informisanje te zbog više slobodnog vremena duže borave na društvenim mrežama. Ove činjenice ih čine lakšom metom za cyber kriminal te vrlo često bivaju prevareni što rezultira nepovratnim finansijskim gubitcima. 

Kompanije sve više napora ulažu u zaštitu od cyber napada. Međutim, najslabiju kariku uvijek predstavlja čovjek a ne tehnologija. Upravo iz ovog razloga cyber kriminal targetira uposlenike koristeći razne metode društvenog inžinjeringa kako bi preko njih ostvarili pristup osjetljivim sistemima i informacijama kompanije. 

Veoma je česta pojava ugrožavanja žena u cilju uznemiravanja, praćenja, ucijene ili drugih krivičnih djela vezanih za cyber kriminal. Od izuzetnog je značaja na vrijeme prepoznati određene indikatore koji mogu ugroziti privatnost i sigurnost žena u digitalnom prostoru.

Roditelji su u većini slučajeva svjesni da postoje rizici po djecu u digitalnom prostoru. Međutim, veoma malo roditelja posveti dovoljno pažnje šta najmlađi rade na internetu ili društvenim mrežama sve dok ne bude kasno. Poznavanje rizika i načina nadgledanja aktivnosti djece predstavlja bitan preduslov zdravog odrastanja i sigurnosti djece. 

Društvene mreže su postale nezaobilazni dio naše svakodnevnice. Jednostavan način da ostanemo u kontaktu sa našim porodicama, prijateljima i radnim kolegama. Koliko stvarno znate o rizicima i kako postupiti kada je vaša privatnost ugrožena.

Kompanije ulažu značajne resurse u promociju svog brenda, usluga, proizvoda te sve direktnijeg kontakta sa klijentima ili korisnicima. Ugrožavanje reputacije ili informacija o klijentima predstavlja stvarni rizik koji može imati nesagledive poslijedice po poslovanje.

Korištenje usluga digitalnog bankarstva je sve zastupljenije u svakodnevnom životu. I pored činjenice da banke ulažu značajne napore u sigurnosna rješenja prosto je nemoguće biti u potpunosti zaštićen od ove vrste prevara. 

bottom of page